Љубов и Секс

Еден поглед е доволен за да знаете дали некој е за врска или за авантура

Еден поглед е доволен за да знаете дали некој е за врска или за авантура

Истражувачи од Универзитетот во Австралија направија интересна студија за тоа колку добро мажите и жените проценуваат дали некој е повеќе за авантура или за сериозна врска.

Во студијата учествувале повеќе од 100 волонтери, на просечна возраст од 20 години.

„Се покажа дека жените многу добро проценуваат што ги интересира мажите и каква врска бараат, а тоа им овозможува полесно носење одлуки за тоа кои мажи би биле добри партнери, со слични цели и желби“, вели коавторот Џо Антар.

Веќе постојат и компјутерски програми кои само на основа на нечие лице можат, со голема точност, да откријат за каква врска се стреми некој.

Во студијата испитувачите анкетирале хетеросексуални мажи и жени прашувајќи ги дали се спремни за секс без обврски, а потоа ги фотографирале и фотографиите ги покажале на други учесници. Целта била тие само според фотографија да ги препознаат оние кои сакаат забава за една вечер.

Откриле дека жените биле во право за нивните претпоставки, бирајќи мажи желни за кратки секс авантури, додека мажите често бирале погрешни жени мислејќи дека поблагите црти на лицето се карактеристики на жени подготвени на повремен секс без обврски.

Причината за тие грешки во процената, вели авторот Јан Стивен, е погрешното размислување дека за сексуална авантура се поспремни жените кои се помалку упадливи па мажите потсвесно ги бараат тие особини.

извор: кајгана