Радио Милева
филм и серија за кафеанската легенда

Драган Бјелогрлиќ и Жељко Јоксимовиќ се продуценти на филмот за „кафеанскиот поет на тагата“, Тома Здравковиќ: Еве која глумица ќе ја игра Силвана Арменулиќ

Драган Бјелогрлиќ и Жељко Јоксимовиќ се продуценти на филмот за „кафеанскиот поет на тагата“, Тома Здравковиќ: Еве која глумица ќе ја игра Силвана Арменулиќ

Филмот „Тома“ е биографска сага не само за животот на овој необичен уметник, туку и за луѓето што го направија неговиот живот и го инспирираа да создаде некои од најпознатите  љубовни песни што се уште живеат и денес. Ова ќе биде приказна за времето одбележано од уметници и великани како Драган Николиќ, Бора Тодоровиќ, Зоран Радмиловиќ, познатите Тозовац, Цуне, Лепа Лукиќ и Кемал Монтено.

Продуцентите Жељко Јоксимовиќ и Драган Бјелогрлиќ стојат зад овој одличен проект, а како што ни откри актерот, тој работи со посебна радост на оваа телевизиска продукција:

„Тома Здравковиќ беше наречен „поет на тагата“. Тој пееше од срце и за душа. Сите го сакаа. И оние што не слушаат народна музика, го сакаа и слушаа Тома. Дури и денес, 30 години по неговата смрт, неговите песни се слушаат и нарачуваат насекаде: од маалски биртии до ексклузивни пабови. Тие се пеат и нарачани од оние кои не знаат кој бил Тома. Напишани се неколку книги за него и неговиот живот, подигнати се два споменици, а сега се подготвува и филм. На прашањето „зошто?“, ќе се обидеме да дадеме одговор со овој проект“  – рече Драган Бјелогриќ пред почетокот на снимањето.

Актерката Тамара Драгичевиќ доби улога во овој голем проект за животот на легендарниот пејач Тома Здравковиќ. На неа и беше доделена улогата на уште една народна легенда, пејачката Силвана Арменулиќ, додека Тома го игра актерот Милан Мариќ. Серијата и филмот „Тома“, кои започнаа со снимање вчера, 26 јули, 2020 година веќе предизвикаа голем интерес во јавноста, а актерката вели дека пред себе има огромна одговорност.

„Ми се чини дека никогаш не сум имал ваков вид одговорност и возбуда. Со оглед на тоа што ми беше доверено да играм жена чиј глас и песни сè уште се присутни во најважните сеќавања и настани на скоро секое семејство во регионот, приближувањето до неа и сè што живееше низ тоа време, е неверојатен предизвик за мене“  – рече актерката додека се подготвуваше да ги снима првите сцени.

Фото: Инстаграм принтскрин/ А. Летиќ/ РАС Србија

Останати вести од Радио Милева