Љубов и Секс

Должината,дебелината или техниката – што е најважно за добар секс?

Должината,дебелината или техниката – што е најважно за добар секс?

Дали големината на пенисот е навистина важна за жените или е само гласина што предизвикува вознемиреност, несигурност и други проблеми кај мажите

Дали големината на пенисот на вашиот партнер некогаш претставувал проблем за вас? Дали мислите дека постои некоја минимална димензија што обезбедува сигурно задоволство на жената? Дали некогаш сте воделе љубов со човек кој има исклучително голем пенис или, напротив, биле за заљубен во човек со микропенис?

Ова се прашања и дискусии кои се секогаш актуелни бидејќи големината на пенисот е неисцрпна тема за жените, а со тоа и за мажите. Но, прашањето за големината на пенисот секогаш се поставува, без да се прецизира што е поважно, дебелината или должината.

Важно или неважно, прашањето е сега Факт е дека многу мажи сакаат да се фалат со своите сексуални вештини и способност да ја задоволат жената, но исто така е факт дека жените меѓусебно зборуваат за своите партнери и какви се во кревет. И кога таа тема започнува, дури и големината на пенисот не останува „необработена“. Вистина е и дека вљубените жени честопати се склони кон занемарување на големината затоа што тоа сигурно не е единственото што им е важно во врската. Но, ситуацијата се менува кога, во позрело време и по повеќе љубовни разочарувања, сексот без љубов станува нешто прифатливо, па димензиите на пенисот одеднаш стануваат важни.

13 см е просекот?

Се разбира, не се сите пениси исти, но генерално може да се каже дека пенисот престанува да расте на возраст од 16 или 17 години, кога обично достигнува просечна должина од 9-10 см во состојба на „одмор“. Кога станува збор за вагината, таа е долга околу 8 см во состојба на „одмор“, а во моментот кога е стимулирана и сексуално иритирана, може да достигне 10 см. Во секој случај, просечната должина на пенисот ширум светот е околу 13 см, но должината може да варира од земја до земја.
На пример: Во Италија, Шведска, Норвешка, Унгарија, Мексико и Јужна Африка, просечната должина на пенисот се движи помеѓу 14,7 и 16,1 см.
Во земји како Нигерија, Камерун, Габон, Конго и Ангола, просечната должина се движи помеѓу 16,1 и 17,9 см.
Во Индија и Југоисточна Азија, просечната должина на пенисот е околу 9 до 10 см.

Како да се измери должината

За да се измери должината на пенисот, доволно е да се измери пенисот со метар од срамната коска до горниот дел од главата, земајќи предвид дека димензиите се разликуваат во зависност од тоа дали пенисот е во мирување или во ерекција.

Која е просечната дебелина на пенисот

Студија објавена во британскиот журнал за урологија интернешнл покажа дека просечниот обем на пенисот е 9,13 см при мирување, и околу 11,66 см кога е во ерекција.

Дали должината или дебелината се поважни за да се постигне задоволство?

За да одговориме на ова прашање, треба да се вратиме на горенаведените просечни димензии на вагината: предолго време пенисот може да претставува проблем кога пробива, што во тој случај може да биде болно затоа што пенисот ќе го „осипне“ грлото на матката. Од друга страна, „дебелиот“ пенис може да има одредени предности затоа што во контакт со sидовите на вагината може да обезбеди посилно чувство на задоволство. Имено, вагината е богата со нервни завршетоци на нејзиниот надворешен дел, односно на sидовите, кои се многу чувствителни на притисокот и стимулацијата што ја врши пенисот. Многу жени на тој начин тврдат дека големината е важна, но дебелината (и техниката) сепак се клучни. На крајот, да се обидеме да бидеме реални.
Факт е дека повеќето жени доживуваат оргазам со стимулација на клиторисот, а не со обична пенетрација. Затоа, наместо да трчате по метар и да ја измерите должината или дебелината на пенисот на вашиот партнер, би било подобро да проверите дали тој точно знае каде е клиторисот и за што служи. Ќе бидете изненадени колку од нив не би го знаеле одговорот на тоа прашање.

извор:попара.мк