Љубов и Секс

Десет работи кои ги уништуваат интимните односи во бракот

Десет работи кои ги уништуваат интимните односи во бракот

Во долгите врски или бракови, партнерите често запаѓаат во рутина. Не е тајна дека сексуалната желба се намалува кога ќе се појават проблеми. Во такви случаи, терапевтите ги советуваат сопружниците да се обидат да експериментираат.

Ретки се паровите кои немаат проблеми, но уште поретки се оние кои поради нив бараат стручна помош. Понекогаш проблемот е само сексот, односно незадоволството од него, што е последица на недостатокот на комуникација меѓу партнерите. Тогаш е време да се „вклучи“ сексуалниот терапевт.

Изненадувачки или не, повеќето парови се жалат главно на исти работи. Група професионалци од областа дознаваат со кои изјави најчесто се среќаваат во канцеларијата.

„Не можам да доживеам оргазам“

Жените се многу чувствителни во областа на сексот и нивниот оргазам бара многу повеќе труд од мажите. Само 15 до 20 отсто од среќничките се чувствуваат задоволни за време на сексот, покажува статистиката, но им треба и многу стимулација за да стигнат до кулминација.

„Немаме усогласени сексуални желби“

Речиси во секоја врска едниот партнер сака повеќе секс од другиот. На почетокот, тие се повеќе или помалку усогласени, бидејќи додека постои заљубеноста, сексуалната желба е исто така поголема. Подоцна почнува да слабее, најчесто кај припадничките на понежниот пол, на кои чувствата им стануваат поважни од самиот секс.

Тогаш може да биде многу тешко ако партнерот инсистира, а на другата страна не и е до тоа. Причините за одбивање на секс се различни – од проблеми во врската до проблеми надвор од неа. Сè што е потребно е квалитетна комуникација.

„Дисфункција“

Најчести проблеми од овој тип се предвремената ејакулација и еректилната дисфункција. Во двата случаи, мажите стануваат фрустрирани и депресивни бидејќи тоа е најголемиот удар за нивното его, додека жените стравуваат дека повеќе не се привлечни за партнерот.

Колку и да звучи арогантно, мажите со овие проблеми треба да се фокусираат на сопственото задоволство, а помалку на партнерката, додека пак партнерките треба да имаат повеќе разбирање и да не го сфаќаат тоа лично. Најважна е поддршката.

„Сакам да го зачинам сексуалниот живот, но партнерот не е заинтересиран“

Најлошо е кога во долгите врски сексот станува рутина, иако тогаш доволно е да внесете некоја новост во спалната соба за повторно да го разгори огнот. Сепак, не се сите луѓе исти и за некои секс играчките или необичните пози се едноставно премногу.

Сексуалните терапевти овде помагаат на некој начин да ги поттикнат партнерите да бидат отворени и да ги изразат своите желби, за кои можеби не би се осмелиле да разговараат.

„Сакам сексот да биде ист како пред породувањето“

Со доаѓањето на првото дете се се менува, особено сексуалниот живот. Жените ја губат самодовербата затоа што нивното тело не изгледа исто како пред породувањето или пак вагината им е поширока од порано, па не уживаат подеднакво.

Во вториот случај потребно е жената да изведува Кегелови вежби за контракција на вагиналните мускули три пати на ден по дваесетина повторувања. На овој начин се собира вагината и се обновуваат мускулите. За побрзи резултати се предлага електрична стимулација со специјално медицинско помагало.

извор: попара.мк