Живот и Стил

Десет имиња кои се забранети во светот, вака не може да го крстите детето

Десет имиња кои се забранети во светот, вака не може да го крстите детето

Моментот кога парот ќе дознае дека ќе станат родители е исполнет со емоции. Но, изборот на име може да биде покомплициран отколку што мислите бидејќи постојат одредени законски ограничувања.

Ако случајно живеете во САД, ќе имате апсолутна слобода во изборот на име. Секако, можеби нема да сакате вашето дете да има тотално „лудо“ име, но тоа е во рамките на вашите права.

На пример, во Њу Џерси родителите можат да дадат какво име сакаат, доколку тоа не е непристојно и не содржи бројки или симболи, пишува порталот „Travel and Leisure“.

И додека во САД ги имате овие слободи, од друга страна, во другите делови на светот ситуацијата е поограничена. Еве 10 интересни имиња за деца кои се забранети во некои земји.

Нутела е забранета во Франција

Со извинување до сите љубители на чоколадото, името Нутела е забрането во Франција. Во 2015 година, францускиот суд им забрани на родителите да ја именуваат својата ќерка по овој познат бренд. Нејзиното име сега е Ела.

Има само една ИКЕА во Шведска

Можеби сте голем обожавател на производите на Икеа, но тоа не ви дава право така да го именувате детето.

Акума не е преферирано име во Јапонија

Акума на јапонски значи „ѓавол“. Иако не е целосно забранет, властите ги охрабруваат родителите на своите деца да им дадат посоодветни имиња.

Заборавете на Луцифер во Нов Зеланд

За разлика од Јапонија каде името што значи „ѓавол“ не е строго забрането, тоа е непожелно, во Нов Зеланд името Луцифер, како и голем број други потенцијално навредливи имиња, е апсолутно забрането.

Во Мексико не може да ве викаат Робокап или Фејсбук

Мексико ги забрани имињата Robocap и Facebook со изговор дека поттикнуваат насилство.

Во Португалија не се дозволени скратени имиња и прекари

Во оваа состојба, може да се викате Томас, на пример, но не и Том или Тома. Скратените форми на имиња, како официјалните полни имиња, не се дозволени.

Јаболка, но нема ниту дуња, цреши и јагоди во Малезија

Малезија има прилично строги правила за имиња. Интересно е што властите на оваа земја во 2006 година „избркаа“ бројни прекари и имиња со значење на овошје или зеленчук.

Во Италија, Венерди (петок) може да биде само ден во неделата

Кога еден маж се обидел да ја именува својата ќерка Венерда, што на италијански значи петок, му било кажано дека не може. Официјалните лица сметаа дека името спаѓа во категоријата „смешни или срамни“ имиња.

Гучи, Мерцедес и Шанел „не постојат“ во Швајцарија

А Швајцарија има некои строги правила за именување. Така, не можете да именувате дете по веќе постоечки бренд.

Линда е апсолутно забранета во Саудиска Арабија

Во 2015 година, владата на Саудиска Арабија забрани голем број имиња кои ги сметаа за навредливи, вклучувајќи го и името Линда.

Во Македонија личното име на детето го определуваат родителите спогодбено. Во случаите кога родителите не се спогодат во определувањето на личното име на детето или се непознати, личното име на детето го определува надлежниот орган за старателство, односно старателот со согласност од надлежниот орган за старателство.

Извор: Курир