Љубов и Секс

“Депресивната вагина“ или вулводинија: Што да превземете ако имате ваков проблем?

“Депресивната вагина“ или вулводинија: Што да превземете ако имате ваков проблем?

Кај некои жени се јавува непријатна болка, пецкање и чешање таму долу, било после сексуален однос, било после возење точак, јавање, поставување тампон, а понекагаш и од седење. Точната причина за оваа појава не е позната, но лек има.

Се препорачува носење исклучиво на памучна долна облека, употреба на лубриканти, релаксација… За потешките случаи се препорачува избегнување на пенетрација на некое време, а понекогаш лекарите препишуваат и благ антидепресив.

Еве како британските експерти сликовито ја објаснуваат “депресивната вагина“ или вулводинија:

извор:попара.мк