Мегафон
празник

Денес се празнуваат Св. маченички Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија

Денес се празнуваат Св. маченички Вера, Надеж,  Љубов и мајка им Софија

Денеска е Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија.

Во својот богослужбен циклус, Црквата на овој ден се сеќава на животот и мачеништвото на четири римјанки Вера, Надеж, Љубов и нивната мајка Софија.

Овие четири христоподобни души беа приведени од римските власти за време на прогоните на императорот Хадријан, во првата половина на вториот век по Христа.

Заради исповедањето на Христа и одбивањето да принесат жртви пред празниот идол на Артемида, Вера, Надеж и Љубов беа ставени на маки пред очите на нивната мајка и најпосле им беа отсечени главите.

Софија ги зеде и ги закопа телата на своите три ќерки и откако помина три дена и ноќи во молитва над нивниот гроб, го предаде својот дух на Бога.

Денес именден слават сите што се викаат: Вера, Верче, Верка, Надежда, Нада, Наде, Софија, Софи, Софка, Софче, Љуба, Љупка, Љубица…