Љубов и Секс

Дали знаете зошто сакаме да се бакнуваме со јазик?

Дали знаете зошто сакаме да се бакнуваме со јазик?

Специјалист ја откри вистината – нема никаква врска со романтиката.

Дали ќе ги измиете забите со четка на партнерот? Едвај, но не ни пречи да ја замените плунката и бактерии со него во долг бакнеж уста во уста. Колку и убаво да ви звучи, причината луѓето да се бакнуваат со јазикот нема врска со романтиката, туку со еволуцијата

Зошто се бакнуваме со јазик?

Доктор Сара Џонс, специјалист за репродукција и еволутивна психологија од Универзитетот во Кент, објаснува дека тоа е најлесната постапка да ги откриеме вистинскиот партнер за продолжување на потомството.

„Луѓето немаат толку развиено чувство за мирис, колку животните. Бакнежот уста во уста ни овозможува да вкусиме и да го помирисаме партнерот, да дознаеме дали имаме различен имунитетски одговор.

Бакнежот овозможува да видите колку е различен или пак имате слична биохемиска реакција како некој кој е со вас “, изјави специјалистот. Е, тоа е причината да сакаме да се бакнуваме. До тука е романтиката на првиот бакнеж.

Извор: Локално.мк