Љубов и Секс

Дали врските со поголема разлика во возраста се поздрави? Научниците го најдоа одговорот

Дали врските со поголема разлика во возраста се поздрави? Научниците го најдоа одговорот

Старата поговорка „возраста е само бројка“ може да биде апсолутно точна во многу случаи

Ако го погледнете кругот на семејството и пријателите, веројатно ќе сфатите дека познавате пар со малку поголема разлика во години.

Низ историјата било понормално мажот да е неколку години постар од жената, иако обратната ситуација е се почеста.

Според „Journal of Popular Economics“, студија која испитувала хетеросексуални парови од различна возраст, имала интересни наоди. Најидеална разлика во возраста, според истражувањата, била кога мажот бил постар од една до три години. Кога јазот достигна четири до шест години, имало помало задоволство во врската, а бројките се влошиле како што разликата во годините се зголемувала во повеќе од седум години.

Иако годините не се единствениот фактор за раскинување на секоја врска, тоа можело да придонесе за факторите кои ја отежнуваат врската.

Она што е најважно во врската ја надминува возраста

Можеби не е изненадувачки што помладиот партнер има тенденција да биде понесреќен и незадоволен од постар партнер, без разлика на полот, пишува ова списание. Што мислат другите за вашата врска, исто така, може да игра улога.

– Секој пар кој се соочува со испитување и дискриминација мора да работи многу понапорно за да воспостави силна врска што ќе им помогне да се изборат. Здравата врска бара компатибилност, емоционална зрелост и компромис, што може да биде поважно од возраста – вели д-р Мајк МекНулти, пишува „Good Housekeeping “.

Извор: Попара