Живот и Стил

Дали ви трнат рацете: Тоа е знак дека ве нападнале две болести!

Дали ви трнат рацете: Тоа е знак дека ве нападнале две болести!

На рацете се наоѓаат најосетливи рецептори за допир кој преку нервите се поврзани мозокот.Мегутоа доколку некој од тие нерви е оштетен или притиснат ,мозокот не може да одговори на сигналите кој рецептори ги пракаат и тогаш раката почнува да трне.

Стручњаците кажуваат ако често ви трне раката ризикувате две опасни ситуации тоа се проблем со заштитната жлезда и мозочен удар.

Хипотиреоза или недостаток на хормоните на малата жлезда може да доведе до оштетување на нервниот систем, а како сигнал за тоа често се јавува трнење на раце.Ако според тие симтоми приметите да добивате на тежина, ви паѓа косата или ви ео ладно што побргу обратете се кај лекар.

Лекарите велат дека трнење на раката и чувството на пецкање на рацете може да биде и сигнал за мозочен удар. Други симтоми за мозочен удар се икривена уста,отежнат говор или вртоглавица.

извор:сител.мк