Љубов и Секс

Дали вашиот партнер има многу повеќе моќ од вас? Предупредувачките знаци на нездрава потчинетост во врската

Дали вашиот партнер има многу повеќе моќ од вас? Предупредувачките знаци на нездрава потчинетост во врската

Романтичната врска не треба да биде борба за моќ. Иако можеби не е реално да се стремиме кон постојана еднаквост, изразената разлика во авторитетот не е природна.

Понекогаш рамнотежата на моќта е многу искривена, при што потребите и целите на една личност имаат приоритет. Партнерот кој бара моќ може да има корист од оваа динамика, но тој што трпи обично страда.

Истражувањата идентификуваа голем број негативни искуства поврзани со улогата на покорност, а ние ќе опишеме некои од нив.

1. Не можете да бидете автентични пред партнерот

Луѓето кои се стремат кон моќ се генерално многу слободни во изразувањето и не кријат никаков дел од својот карактер, додека оние кои се потчинети живеат во постојан страв и притисок да го прилагодат своето однесување според преференциите на партнерот.

Студијата покажала дека покорните партнери ги кријат негативните мисли и чувства за време на секојдневните интеракции со партнерот за да не ги вознемират.

2. Постојано се извинувате

Доминантните партнери ретко знаат да кажат „извини“ дури и кога ја навредуваат личноста со која се. Наместо да се извинуваат, тие бараат изговори и често ја обвинуваат другата личност.

Тогаш личноста со помала моќ често се доведува во безизлезна ситуација каде што презема одговорност и изразува каење иако е свесен дека не е виновен.

Доминантните луѓе имаат намалено чувство на емпатија.

3. Тие можат да ве задеваат, но вие не можете да ги задевате

Третиот предупредувачки знак е начинот на кој се „шегуваат“. Задевањето е забавно и сосема безопасно, освен ако не е еднонасочно.

Ако вашиот партнер постојано ве задева, а вие не смеете да возвратите, тоа покажува недостаток на почит и се граничи со понижување.

4. Ве третираат како предмет

Истражувањата покажаа дека луѓето кои се стремат кон моќ ги гледаат другите како предмети, односно средства за постигнување цел. Тие ја обезличуваат личноста, не го гледаат неговиот карактер, туку само користа што може да ја добијат.

Ваквото однесување е дехуманизирачко и често експлоатирачко кога станува збор за интимните односи.

5. Прават да се чувствувате лошо

Ако вашиот партнер постојано ве прави да се чувствувате засрамено или непријатно, знајте дека е време да ја напуштите врската или да ја промените динамиката на истата, пишува „PsychologyToday“.

Извор: Попара.мк