Љубов и Секс

Дали употребата на секс играчки и честото мастурбирање оставаат последици?

Дали употребата на секс играчки и честото мастурбирање оставаат последици?

Ако досега сте се грижеле дали ќе имате последици откако често ќе мастурбирате и употребувате сексуални играчки – можете да здивнете.

Порталот “Pop Sugar” го објавил разговорот со директорката на одделот за женска сексуална медицина при Универзитетот Станфорд Леом Милхајсер. Таа тврди дека честата употреба на сескуалните помагала нема да остави последица.

“Тоа прашање ми е најдраго, бидејќи не, нема да ви наштети. Всушност, секс играчките ја подобруваат сескуалната функција. Секако дека ако ги користите повеќе часа секој ден можно е вагината да ви стане помалку осетлива, но тоа ќе биде привремено, па нема место за паника”, вели директорката.

Таа вели дека секс играчките се одлични бидејќи ќе истражувате и експериментирате со интимноста, без разлика дали ќе ги користите играчките со партнерот или самите. Односно овие се најкорисни за оние жени кои потешко постигнуваат оргазам.

“Играчките им се потребни и корисни на жените кои имаат потешкотии во постигнување оргазам, посебно после менопаузата. Младите жени пак често се грижат дека ќе станат зависни од тоа. Тоа не треба да значи дека тие нема да постигнат оргазам без нив, но можеби повеќе ќе уживаат во секс во кој ќе употребуваат играчки. И тоа е сосема во ред”, додава директорката.

извор:точка.мк