Живот и Стил

Дали треба да спиете во студена или топла соба?

Дали треба да спиете во студена или топла соба?

Ако имате немирни соништа или периодични будења, една од причините за тоа може да биде температурата во просторијата каде што спиете.

Многу луѓе претпочитаат топлината да биде доволна за да спијат во шорцеви или нешто лесно. Дали е навистина најдобро за нашето тело и квалитетен сон?

Кога лежите во кревет обидувајќи се да заспиете, температурата на вашето тело се намалува за да може да започне процесот на спиење.

Генерално, препорачаната температура, која го „извлекува“ најдоброто од сонот, е помеѓу 15 и 20 степени. Затоа, покорисно и подобро е вашето тело да спие во поладна просторија.

Температурата над 23 степени може да ви пречи и да ви го наруши сонот.

Во еден ден, во текот на целиот период од 24 часа, температурата на нашето тело природно достигнува врв и паѓа. Нашата внатрешна температура е обично највисока во раните попладневни часови, а најниска околу пет часот наутро. Кога заспиваме, нашите тела природно се ладат, па затоа треба да им помогнеме да ја достигнат таа пониска температура побрзо, што поттикнува подлабок сон.

Кај просечните и здрави возрасни лица, намалувањето на телесната температура предизвикува чувство на замор. Затоа, мора да го слушате вашето тело кога ви испраќа јасни сигнали дека е време за спиење.

Извор: Попара.мк