Живот и Стил

Дали треба да спиете со вклучено греење или не?

Дали треба да спиете со вклучено греење или не?

Колку и да звучи пријатно спиењето во топла соба, тоа може да предизвика секакви проблеми со кожата, вклучително и влошување на постоечките проблеми како егзема и псоријаза.

Според експертите, централното греење е еден од најголемите фактори кои придонесуваат за сушење на кожата во зимските месеци.

„Навистина нашите животни навики се менуваат со возраста, а не нашата кожа. Покрај тоа што помалку вежбаме и јадеме помалку здрава храна, изложени сме и на централно греење кое ја суши кожата, а колку е постудено надвор, толку е полошо“, вели Оливија Торп, основачка на Vanderohe.

Слично на климатизацијата, централното греење го намалува нивото на влага во нивниот воздух, предизвикувајќи кожата да стане сува и затегната.

„Централното греење додава дополнително ниво на стрес во справувањето со сувата кожа, што е особено проблематично кога имате веќе постоечки кожни заболувања како што се псоријаза или егзема“, објаснува д-р Адам Фридман, консултант дерматолог за клиники за дерматологија Стратум.

Предупредувачките знаци дека вашата кожа можеби е премногу сува се ако е груба на допир, изгледа како да почнува да се лупи.

Освен што предизвикува суви услови внатре, централното греење предизвикува проблеми и поради контрастот на надворешните температури. Температурата што се менува од топла и удобна внатре кон студена надвор, исто така предизвикува проширување на крвните садови, што го прави црвенилото на акните и розацеата да изгледа многу полошо.

Кога станува збор за околината во која спиете, најдобро е да биде темно, тивко, уредно и студено.

Додека некои се навикнати да спијат со едната нога надвор од ќебето за да се разладат во текот на ноќта, ова можеби нема да функционира за секого.

Сепак, најдобрата температура за вашата спална соба е приближно 19 степени Целзиусови. Освен што останува ладна, неосветлената просторија го одржува и вашиот внатрешен часовник подесен.

Пет причини зошто не треба да спиете во топла соба

Нема да спиете убаво

Во текот на ноќта паѓа температурата што значи дека е време за спиење. Доколку спиете во топло, ќе се чувствувате уморно, непријатно и вознемирено. Високата температура може да предизвика да се чувствувате уморно наредниот ден и да имате проблеми со концентрацијата.

Може да предизвика чувство на болки во градите и проблеми со срцето

Топлата просторија може да предизвика зголемување на нивото на јаглерод моноксид во просторијата во која спиете. Поради тоа се препорачува да го исклучите греењето пред спиење бидејќи јаглерод моноксид е многу опасен за вашето здравје. Како последица на ова може да се појават болки во градите и срцеви заболувања.

Ослабнат имунолошки систем

Ако воздухот во собата е сув, може да биде причина за почести инфекции во зима.

Неквалитетен воздух

Ако не проветрувате, прекумерната топлина може негативно да влијае на квалитетот на воздухот во затворена просторија, а ова предизвикува низа здравствени последици и респираторни проблеми.

Топлиот воздух е штетен за кожата

Спиењето во топла просторија во текот на ноќта може да предизвика сушење на кожата поради недостаток на влага.

Извор: Попара