Љубов и Секс

Дали сте сапиосексуалец?

Дали сте сапиосексуалец?

Со едноставен речник, сапиосексуалец е некој кој сексуално го привлекува исклучиво интелигенцијата на другата личност. Терминот е измислен од страна на корисник на сајтот LiveJournal, со прекар “wolfieboy”, и оттогаш е прифатен во широката употреба.
Иако е јасно дека сапиосексуалноста не е класична сексуална ориентација, Бернадет Либонат – претставничка на платформата ОК Cupid истакнува дека проширувањето на листата за овој термин го олеснува претставувањето на многу корисници пред нивните потенцијални партнери. Овој термин го користат дури 9.000 корисници.


За волја на вистината, нивните претпочитања не се единствени во однос на остатокот од шарениот спектар на ориентации. Според Лори Адер – професорка по еволуциона психологија на колеџот во Лион, мажите и жените отсекогаш ја ценеле интелигенцијата кај своите партнери, без обѕир дали го познавале терминот “сапиосексуалец” или не.

„Мажите и жените кои имаат различни сексуални ориентации ја ставаат интелигенцијата и добрината на таа личност над другите сексуални привлечни атрибути како што е физичкиот изглед, на пример“ – вели Лора.

Лора смета дека порастот на сапиосексуалноста може да се објасни со тенката линија меѓу “културата на штребери” и мејнстримот денес.

„Тоа што некогаш се сметало за интерес, резервиран претежно за интроверните интелектуалци (како што се стереотипно означувани поединечни луѓе во друштвата) – стрипови, филмови, научна фантастика, Game of Thrones – денес се главни карактеристики на американската култура на 21. век“, појаснува Адер.

Сепак, овој сексуален идентитет предизвика одредени реакции, особено кај тие кои го доживуваат како вид на дискриминација на потенцијалните партнери врз основа на нивната способност, академска амбиција и класа.