Живот и Стил

Дали се сеќавате на ѓерданот со був кој во еден момент завладеа со светот?

Дали се сеќавате на ѓерданот со був кој во еден момент завладеа со светот?

Ако ѕирнеме во времето околу 2010 година, ќе не чека многу интересна мода. Покрај слоевитата облека, како маица со кратки ракави, под која ѕирка маица без прерамки, тесни панталони, како и не баш најдобрите „трикови“ за шминкање, исто така ќе го сретнеме бувот.

Да, бувот беше еден од белезите на овие години, и како што дојде, си замина – одеднаш.

Сепак, верувале или не, ова животно не се појавува за прв пат во 2000-тите, туку се појавува уште во 1970-тите. Секако, го промени својот изглед, но не драстично. И во тој период бил долг ѓердан со голем був што виси од него.

Бувот е симбол на мудроста, а во 1970-тите, поради политичките, моралните и етичките истражувања во САД, вредноста на мудроста стана вградена во свеста на нацијата.

Така се појавија во различни варијанти, но ланчето со поголем був цврсто си го потврди своето место во 2000-тите. Неговото тело е испрекинато и ребрасто, за да изгледа по „подвижно“. Тие првенствено доаѓаа во сребрени бои, но подоцна ги обоија пердувите.

Бувовите го освоија светот на накитот, но брзо се проширија на облеката, како и на ранците и чантите. Сепак, маичките со бувови не беа ни приближно популарни како самите ѓердани.

Според денешните трендови, можеме да видиме дека модата се обновува и дека стиловите се враќаат, но со додавање на модерното. Иако многумина сакаат да ги остават овие бувови во својата фиока во 2000-тите, тие може повторно да слетаат на нашите ѓердани.

Се појавија незабележливо и во еден момент речиси сите ги носеа, но и тие си заминаа. Дали повторно ќе бидеме сведоци на ера на ноќните птици?