Љубов и Секс

Дали се осмелувате? Пет незгодни прашања кои треба да си ги поставите со партнерот по 10 години врска/брак

Дали се осмелувате? Пет незгодни прашања кои треба да си ги поставите со партнерот по 10 години врска/брак

По десет години врска или брак, треба да се претпостави дека вашиот партнер и вие правите нешто како што треба. Ако сакате да ги прославите новите десет години заедно, искрениот разговор е добар почеток. Клиничкиот психолог Бетани Кук состави листа од пет најважни прашања што секој пар мора да си ги постави по првата деценија заедно.

Некои од нив можеби се непријатни, но после толку години заедно, тој факт не би требало да ви претставува проблем бидејќи веројатно веќе знаете колку е важна и искрена комуникацијата за една врска.

1. Дали си задоволен/на со животот што го изградивме заедно?

Ова прашање бара парот да размисли за нивните моментални животни околности, како дошле до нив и дали сакаат да продолжат во истата насока.

Се разбира, одговорот не мора да биде да или не. Со прашањето всушност можност да започнете отворен разговор во кој ќе проверите дали има некои работи од кои не сте задоволни. Разговорот што следи треба да биде насочен кон решавање на проблемот.

2. Дали понекогаш посакуваш да имате/немате деца?

Одлуката да се има деца е една од оние кои го менуваат животот и може да има значително влијание врз врската. Добрата вест е дека поставувањето на ова прашање може да има многу позитивно влијание врз иднината на врската.

Пораката на психологот до родителите е дека сомнежите за родителството не се невообичаени. Тој исто така нагласува дека родителите кои понекогаш мислат дека би било подобро да немаат деца, во никој случај не се лоши луѓе.

Иако децата не се нешто што само го враќаме ако не ни одговара, незадоволните родители можат да имаат корист од еден таков разговор со партнерите. Овој разговор може да им помогне да го ублажат стресот и фрустрацијата и да го зајакне чувството на блискост со партнерот, под услов да има взаемна поддршка.

Од друга страна, паровите без деца често имаат проблем и по десет години врска бидејќи не дале конечен одговор на прашањето дали сакаат или не деца.

Затоа, добро е да ја отворите оваа тема без разлика на возраста и да размислите дали нешто се променило во овој поглед. Десет години се доволно време да се смени нечија перспектива, па не боли уште еднаш да се занимаваме со ваква сериозна тема.

3. Дали сè уште ме сакаш / дали те привлекувам?

Работа, вечера, гледање телевизија, спиење. Па пак истото. Ако сте со партнерот десет години, веројатно сте запознаени со овој вид на рутина. Лесно е да влезете во рутина во врската.

Иако рутината не мора да значи дека повеќе не се сакате себеси, добро е да обрнете внимание на тоа, а поставувањето на едно вакво прашање може да помогне во врската.

Се разбира, може да биде многу непријатно, па дури и застрашувачки да го прашате партнерот дали ве сака и дали сте сè уште привлечни за него – но оваа опција е подобра отколку да продолжите да живеете прашувајќи се дали вашиот партнер сè уште ужива да биде со вас. Прашањето може да биде и совршен повод да направите промени во вашето секојдневие, доколку, се разбира, сакате.

4. Кои се вашите заеднички цели за следните десет години?

Врската трае десет години и тоа не е мала работа. Веројатно сте ја достигнале првата деценија заедно, благодарение на здравата динамика, дел од која беа и заеднички цели и носење големи и мали одлуки.

Според експертот, она што е важно по десет години е овој дух на соработка да не го земате здраво за готово. Понекогаш едната страна претпоставува дека другата личност се чувствува исто како што се чувствува и престанува да зборува за големи и мали избори кои влијаат на нивната заедница. Ова е погрешно и е важно да се разговара заедно за иднината за никој во врската да не се чувствува отфрлен. Проверете ги и малите и големите работи бидејќи поставувањето прашања за иднината може многу да ви помогне да имате заедничка иднина.

5. Дали си задоволен/на од севкупниот квалитет на живот?

Важно е да се зборува за иднината, но подеднакво е важно да се погледне ситуацијата овде и сега. Иако ова прашање е многу слично на првото, целта е да истражите како вашиот партнер се чувствува за себе, наспроти првото прашање каде се работи за чувствата кон вас како пар.

Најсреќните и најсилните парови се оние во кои двете страни се задоволни, а ова прашање им дава можност на двете страни да ги изразат своите желби и потреби.