Љубов и Секс

Дали барате вина во другите? Показатели дека можеби вие сте вистинскиот проблем во врската

Дали барате вина во другите? Показатели дека можеби вие сте вистинскиот проблем во врската

Многу луѓе доаѓаат на терапија откако романтичната врска со партнерот им пропаднала, а најмногу се жалат на грешките на „другата страна“.

„Партнерот не ми одговара веднаш на пораките, тоа многу ме лути“, „Се гледавме лежерно некое време и се одеше добро, зошто не сака врска?“, „Навистина би сакала да знам со кого мојот поранешен избра да ме замени“…

Сите горенаведени прашања се одраз на токсичноста, но не само на врската, туку често и на нас самите.

Иако сакаме да бидеме најдобри партнери во светот, моделите на однесување кои се развиваат уште од детството влијаат на сите меѓучовечки односи што ги создаваме во текот на животот.

Познатите „црвени знамиња“ во љубовната врска се следни.

1. Претерано романтизирање на партнерот

Кога идеализираме личност и носиме „розови очила“, ги замислуваме какви што би сакале да бидат, па често во главата си создаваме сценарио кое отстапува од реалноста.

Иако нема ништо лошо во мала „илузија“, преголемата романтизација на вашиот партнер укажува на подлабоки проблеми како што се недостаток на самопочит и самодоверба.

Ако на некоја личност ѝ дадеме сè прерано, личноста со која сме во врска се чувствува супериорно, што автоматски не прави помалку привлечни.

Според една студија, луѓето со висока самодоверба не попуштаат во своите морални вредности без оглед на тоа какви барања носи врската; тие секогаш се ставаат себеси на прво место.

Недостатокот на самодоверба предизвикува козависност во односите, односно зависност од друга личност и нивна валидација, што често резултира со изразување на нереални очекувања и барања веднаш по средбата.

Споменатите обрасци можете да ги спречите да ви ја уништат врската доколку му дозволите на партнерот да работи напорно околу вас и да докаже дека ве заслужува преку гестови на внимание, однесување и комуникација.

Исто така, би било добра идеја да се побара мислење од „трета страна“ за да се разликува субјективноста од објективноста.

2. „Трчање“ по некој кој штотуку излегол од врска

Не можеме да избереме кој ни се допаѓа, но можеме да ги контролираме нашите постапки за да избегнеме последици.

„Бркањето“ на личност која штотуку напуштила емотивната врска може да значи проблем со давање простор и време на другите луѓе, на кои тоа им е потребно.

Ако вашиот потенцијален партнер често се присетува на бившиот преку вашите разговори, тоа значи дека сеќавањата се уште се многу свежи во неговиот ум и дека раните веројатно не се залечени.

Ако, пак, зборува негативно за неа, покрај тоа што е големо црвено знаме бидејќи кажува многу за личноста што ја „раскажува приказната“, тоа е и знак дека тој не е подготвен да продолжи понатаму.

Исто така, внимавајте на луѓето кои почнуваат со силно додворување, а потоа некаде на средината на патот се „оладуваат“.

3. Очекување врска само затоа што сте имале интимни односи

„Односи без конци“, „friends with benefits“, се само дел од термините за врска каде што има интимност, но само во спалната соба. И тоа веќе не е табу.

Меѓутоа, често се случува еден човек да сака „повеќе“, па во таа желба да се изгори и да згреши.

Ако сакате да ја подигнете вашата „врска“ на повисоко ниво, треба отворено да разговарате за тоа со личноста со која се гледате.

Исто така, важно е да поминете некое време надвор од спалната со лицето со кое спиете и да пробате различни активности за да видите дали имате заеднички интереси или само силна хемиска привлечност.

Врската бара многу повеќе од лачењето на феромони и важно е да се тестира компатибилноста на ментално и духовно ниво.

Извор: Попара.мк