Мегафон

Чуварот на македонската чалгија Доријан Јовановиќ е добитник на годинешната награда на World Music асоцијата на Србија

Чуварот на македонската чалгија Доријан Јовановиќ е добитник на годинешната награда на World Music асоцијата на Србија

Според одлуката на Одборот за награда на Репрезентативната асоцијација во културата на Светската музичка асоцијација на Србија, наградата „Повелба“ со статуетка на Војин Малиша Драшкоци за 2021 година ја доби Доријан Јовановиќ, почитуван македонски музичар, композитор, аранжер и продуцент. По тој повод, тој заедно со пејачката Добрила Грашески, ќе одржи концерт во Белград, во ДИМ, во рамките на фестивалот „Тодо Мундо“, на 28 септември, со почеток во 20 часот.

Наградата е воспоставена во 2013 година со цел да се поттикне, развие и популаризира жанрот на светската музика во Србија, односно музичкото творештво и уметниците кои вредно и примерно творат инспирирани од традиционалната музика, како и да го негуваат споменот на професорот, композиторот и контрабасист Војин Малиша Драшкоци (Белград, 1945 – 2000).

Претходните добитници на наградата се: Филип Крумес, Васил Хаџиманов, Влатко Стефановски, Владимир Никиќ, Ненад Василиќ, Вељко Николиќ – Папа Ник, Ѓорѓе Стијеповиќ и Јелена Попржан. Доријан Јовановиќ (1969) се приклучува на оваа листа на истакнати имиња.

Доријан е од Скопје, но е роден во Белград, каде што го минал раното  детство. Тој е еден од најинтересните актери на македонската музичка сцена, фокусиран на различни проекти и звучни структури.

Од крајот на деведесеттите години до денес, тој лансираше неколку ансамбли, од кои секој изгради посебна, единствена, инспирирана уметничка приказна: String Forces, Axiotomic, Čalgija Sound System, Dorian Oud Quartet/Trio… Формирањето со кое ќе присутна на белградската публика е Добрила и Доријан Дуо.

Добрила Грашеска е „дијамант на македонската чалгија“ – како што еднаш ја опиша Доријан во интервју за списанието „Етномумjе“. Чалгија – таа стара, традиционална градска музичка форма, карактеристична, меѓу другото, за Македонија – е една од главните, долгогодишни „опсесии“ на Доријан.

Звуците на чалгија го означија неговото растење, тој постојано го бара концептот, духот и особеностите на занемарената чалгија, ја испитува, ја проучува, ја толкува и возбудливо и автентично ја преобликува.

На вечерата во ДИМ, наградата ќе ја добие Доријан за 2021 година, но и Јелена Попржан, уметници од Австрија, по потекло од Србија – добитници на истата награда за 2020 година, која тогаш не можеше да и биде врачена, поради корона пандемијата.

По доделувањето на наградата, Добрила и Доријан Дуо ќе ја претстават својата музика пред публиката, а потоа и Јелена Попржан. Настапот на Дуо Добрила (глас) и Доријан (уд, електроника) ќе го одбележи материјалот од неодамнешниот албум Апокриф, нивното заедничко деби, кое беше објавено во јули под етикетата „Скопје џез фестивал рекордс“. Тоа ќе биде средба со шармот на македонската музика, во интимна, опојна форма.

Доделувањето на наградата за Доријан Јовановиќ и концертот на бендот Добрила и Доријан дуо беа поддржани од Македонското министерството за култура.

Извор: worldmusic.org.rs

Фото: Миладин Поповиќ/ Дина Дума