Радио Милева
За цел живот...

Бред Пит има неизлечива болест – нема лек, а ниту терапија

Бред Пит има неизлечива болест – нема лек, а ниту терапија

Името просопагнозија доаѓа од грчкиот јазик и е изведено од зборови што значат лице, а не знаење, што е тесно поврзано со она што е вистина.

Просопагнозија е кога не ги препознавате лицата на луѓето. На пример, кога е во група луѓе, не може да ги разликува своите пријатели. Кога ќе ги погледне своите најблиски, има впечаток дека ги гледа првпат. Просопагнозијата инаку се нарекува фацијално слепило. Од ова пореметување кое обично се нарекува: Бред Пит синдром боледува и познатиот актер.

Симптоми на прозопагнозија

Главниот симптом на просопагнозијата е неможноста да се препознаат лицата. Во некои случаи, ова може да се однесува не само на роднините на болното лице, туку и на партнерот или родителите. Во екстремни случаи, просопагнозијата може да се манифестира во фактот дека пациентот не може да го препознае неговото лице. Треба да се додаде дека пациентите со просопангозија често се погодени од топографска агнозија во исто време.

Пациентот со топографски ангио не го препознава местото и има проблеми со враќањето дома. Покрај тоа, има и проблеми со разликувањето на различни нешта, како што се видови на пишување, животни, растенија. Околу 2 отсто од населението страда од најтешкиот тип на оваа болест, а 10 отсто го чувствуваат полесно. Оваа група вклучува луѓе кои ги препознаваат своите роднини, но имаат проблем да запознаат други пријатели.

фото:Shutterstock

Останати вести од Радио Милева