Живот и Стил

Билката која ги одбива комарците: Лесна за чување и на тераса и во двор

Билката која ги одбива комарците: Лесна за чување и на тераса и во двор

Фактот дека природно растечката мента, позната како нане, сега може да се најде речиси насекаде во светот е доказ не само за нејзината приспособливост, туку и за нејзините многубројни квалитети. Откако нашите предци научија да го користат ова растение, го носеа секаде каде што се движеа.

Најдоброто нешто за ова растение е неговата способност да ги одвраќа комарците. Ако комарците ја прогонуваат вашата тераса или дом, ставете неколку саксии со нане во централните точки – крвопијците ќе се распрснат!

Иако грижата за нане вклучува малку повеќе од само ставање во земја, тоа секако не значи дека одгледувањето на ова растение е комплицирано. Прво и основно, нането има потреба од многу вода. Иако делумното сонце е доволно за нане, садењето на полно сонце ќе ја зголеми моќта на неговите масла и лековитите квалитети.

Постојат неколку варијанти на нане, но која и да ја одберете, добрата грижа вклучува преместување на ова растение на нова локација на секои три или четири години. Тие имаат тенденција да слабеат и да станат вретенести ако се остават на истото место предолго.

Бројни студии покажаа дека маслото од нане има способност да ги убие ларвите од комарци во рок од 24 часа. Иако е одличен за убивање ларви, сè уште не е целосно докажано дека маслото од ова растение го има истиот ефект врз возрасните комарци. Лоренс Цвибел, професор по биологија и фармакологија во Вандербилт, објасни дека ефективноста на маслото од нане врз инсектите зависи од тоа како се подготвува и колку се чисти маслата.

Но, затоа саксијата со нане може да реши голем летен проблем – само ставете ја во близина на местото каде што седите на терасата и комарците ќе ве заобиколат.