Љубов и Секс

Ако имате ваква ерекција, можеби се соочувате со сериозен здравствен проблем

Ако имате ваква ерекција, можеби се соочувате со сериозен здравствен проблем

Ако редовно доживувате случајни ерекции, може да страдате од овој тип на еректилна дисфункција.

Спротивно на популарното верување, можно е да се добие ерекција дури и кога не сте сексуално возбудени. Ако ова ви се случи само кога не сте физички или ментално стимулирани, тоа обично не е причина за загриженост. Но, ако редовно го доживувате тоа, можеби сте станале жртва на здравствен проблем кој може да предизвика оштетување на вашиот сексуален живот.

Честите случајни ерекции, без посебна иритација, обично се знак на еректилна дисфункција. Овие лажни ерекциии може да бидат поопасни отколку што звучат, бидејќи тие можат да влијаат врз плодноста на еден човек.

Треба да се консултирате со вашиот лекар ако ги доживеете следниве симптоми:

1. Спорадични ерекции
2. Недостаток на ерекција со стимулација
3. Ненадејна промена на фреквенцијата на вашата ерекција
4. Болка во пенисот пред, за време или по ерекцијата

По детален преглед, лекарот може да препише и хормонска терапија или лекови кои се користат за контрола на масти во телото (холестерол и триглицериди).

Иако случајните ерекции може да се поврзани со еректилна дисфункција, таа не може да биде причина за оваа состојба. Постојат уште два можни предизвикувачи за спонтани ерекции, и ниту еден од нив не е причина за загриженост.

1. Ако имате ерекција ноќе, ова веројатно е резултат на фазата на спиење РЕМ. Кога спиете, еректилното ткиво е стимулирано, а лекарите велат дека ноќните ерекции им помагаат на мажите кои да не мократ во креветот во текот на ноќта.

2. Луѓето со високо ниво на тестостерон имаат поголема веројатност за случајни ерекции, бидејќи помага во регулирањето на либидото и спермата, а според нивото кое го имате во вашето тело влијае врз ерекцијата. Ако вашето тело има зголемување на тестостеронот, веројатно ќе се чувствувате повеќе случајни ерекции почесто.