Љубов и Секс

Ако го прави ова не е добар избор за врска: „Љубовното бомбардирање“ е алармантна појава, а еве која е целта

Ако го прави ова не е добар избор за врска: „Љубовното бомбардирање“ е алармантна појава, а еве која е целта

Прекумерното внимание и приврзаност на самиот почеток на врската, инаку наречено „љубовно бомбардирање“, може да укаже дека сте во врска со погрешна личност, иако тоа ви се допаѓа.

– Љубовното бомбардирање е форма на емоционална манипулација која се користи за стекнување моќ над личноста, опсипувајќи ја со нешто што на прв поглед изгледа како голема количина на наклонетост и внимание – смета д-р Спирит.

Оваа појава најлесно ќе ја препознаете доколку некоја личност на почетокот на врската ве опсипува со вистински „љубовни бомби“, ве прави принцеза, целото внимание го насочува кон вас, ве опсипува со комплименти, постојано ви пишува, купува подароци и слично.

Главната цел на ваквото однесување е да ве направи зависни од него, а кога ќе го покаже своето вистинско лице, веќе е доцна, веќе сте фатени.

Експертите посочуваат дека ваквото однесување е проблематично бидејќи ги нарушува личните граници.

Според психоаналитичарката Бабита Спинели, целта на љубовното бомбардирање е да го направи нарцисот зависен од вас и да предизвика кај вас чувството дека сте должни да возвратите на ист начин. Љубовното бомбардирање е една од главните карактеристики на нарцисите.

Сепак, важно е да не се меша љубовното бомбардирање со таканаречената фаза на меден месец, која се однесува на напредок, среќа и возбуда на почетокот на врската.

– Во фазата на меден месец љубовта ја покажува желбата да се фокусира на она што му се допаѓа или го интересира другиот.

Дејствата обично се обмислени и планирани и немаат намера да ве импресионираат. Љубовните бомбаши, пак, го опсипуваат партнерот со внимание и за возврат очекуваат признание од партнерите, но и од сите останати.

Може да препознаете и љубовно бомбардирање ако вашиот партнер по само еден месец врска почне да спомнува сериозни животни чекори, како свршувачка, заедничко патување, брак или деца. Ако ова се случува редовно, а имате чувство дека не сте се ни сретнале често, можно е да сте жртва на љубовен бомбардирање. Таквото однесување укажува на нерамнотежа. Ќе препознаете љубовен бомбаш дури и ако одговори со „да“ на сите ваши барања. Иако можеби изгледа како само да сака да ви го угоди, имајте на ум дека тоа е само маска и дека нема да има проблем подоцна да го бара истото од вас, велејќи: „Но, јас ти го направив тоа …“. Сепак, најлесниот начин да ги забележите себичните намери на нарцисот, за кои тој самиот можеби не е свесен, е тоа што тој го бара истото за возврат, како и признание, како од вас, така и од оние околу него.

Главната цел на овие луѓе е да направат другите луѓе да им завидуваат. Најдобро е да се потпрете на своите чувства, односно на интуицијата, за да не помешате нечии навистина добри намери со нарцизам. Добро набљудувајте го однесувањето на партнерот. Исто така, добро размислете дали вие сте личноста која бара благодарност во врската за сè што прави, наместо тоа да го прави од желба да ве направи и двајцата убави и двајцата да уживате.