Мегафон
задушница

Ако ги заборавиме починатите, се забораваме себе си

Ако ги заборавиме починатите, се забораваме себе си

За сите верни кои останаа при својата парохија, при својот град, света обител и татковина, петок и сабота одат во храмовите каде се служи заупокоена Литургија, а и на гробовите на своите блиски упокоени за низ молитва да го преточат споменот за нив во вечност.

Ако ние не појдеме на Литургијата и на гробиштата и не ги споменеме во молитвите како би рекле преку нас за нив: вечнаја памјат. Ако ги заборавиме нив, се забораваме и себе си, а заборавот е темнина, а молитвата е светлина. Видливи работи што треба да се донесат се: пченица (варена) или леб и вино, свеќа, поменик со имиња на упокоеноте и да повикаме свештеник и заедно да произнесеме молитва за нив, а останатото Бог ќе Го исполни како што сме испросиле. Друго што ќе го понесеме (најчесто е храна) можеме да го дадеме на оние што тоа го немаат и од кое ќе имаат полза.

Вечен нека им е споменот на сите што се упокоиле со надеж за воскресение и живот вечен и Бог да ги упокои каде што сјае Неговата светлина.