Радио Милева
приказна во песна со посвета

Аца Лукас ја откри мрачната вистина за големиот хит и кому му го посветил: „Кријам солзи секогаш кога ја пеам“

Аца Лукас ја откри мрачната вистина за големиот хит и кому му го посветил: „Кријам солзи секогаш кога ја пеам“

Една од најемотивните балади кои Аца Лукас ги испеал во досегашната кариера е песната „Лешче“.

Во својата автобиографска книга, тој објасни како настанала оваа тажна песна и каква трагедија го инспирирала текстописецот да ја напише.

– Песната „Лешче“ е посветена на мојот пријател кој почина како резултат на дрога и е повик до сите да кажат НЕ на дрогата. Песната е напишана во 1985 година и сите од мојата генерација ја знаеја во Карабурма уште пред да ја снимам. Таа песна морав да ја снимам и пеам, бидејќи таа е неисцрпен дел од мојот живот – рече Аца и продолжи:

-Иако понекогаш во моето око, додека ја пеам, другите не забележуваат солза, душата ми плаче. Песната е инспирирана од приказната за една девојка од Карабурба која секој ден оди на гробиштата „Лешче“ и носи цвеќе на гробот на своето мртво момче. Починал како резултат на дрога. Секој пат пред да пеам, сакам да и објаснам на публиката на кој и ја посветив песната – на мојот покоен пријател, кој исто така почина како последица на дрогата. Никогаш не сакав да снимам спот за таа песна, бидејќи знаев дека тоа ќе биде мојата последна снимка.

Останати вести од Радио Милева