Мегафон
празник

„8-ми Септември“ – триесет и една година независност на Република Македонија

„8-ми Септември“ – триесет и една година независност на Република Македонија

Република Македонија денеска одбележува 31 година од својата независност, односно од успешно спроведениот референдум во 1991 година на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава.

По повод 8 Септември – Денот на независноста во организација на Владата под мотото „Обединети во слободата“ ќе бидат одржани повеќе свечени и културни активности во целата држава.

Централната прослава ќе се одржи на платото кај паркот Ибни Пајко, каде ќе се обрати и премиерот на Република Македонија, Димитар Ковачевски, по што планирани се изведби и музички солистички нумери од познати пејачи и групи. Во рамки на свечената прослава, ќе се одржи и атрактивно шоу на диск-џокеј, а истата ќе се пренесува во живо и на Националната радио-телевизија, како и на каналите на социјалните мрежи на Владата.