Љубов и Секс

6 Видови на љубов што ги доживуваме

6 Видови на љубов што ги доживуваме

“Што е љубов?” е најстариот прашање за Googled досега. Љубовта е од суштинско значење за нашата благосостојба и често го прави животот вреден за живот. Повеќето од нас ќе имаат поинаква дефиниција ако се побара да ја дефинираат љубовта. Неколку истражувачи изнесоа одржлива теорија за концептот на љубовта. Триаголната теорија на љубовта ја разви психологот Др. Роберт Стернберг кон крајот на 1980-тите и има постојана популарност.

Неговата теорија сугерира дека луѓето можат да имаат различни степени на интимност, страст и посветеност во секој момент во времето.

Првата компонента на љубовта, интимноста, вклучува чувства на блискост, поврзаност и врската. Втората компонента, страст , вклучува чувства и желби кои доведуваат до физичка привлечност, романса и сексуална конзумација. Конечно, третата компонента, посветеност , вклучува чувства кои водат една личност да остане со некого и да се движи кон заеднички цели. Да се ​​најде рамнотежа помеѓу потребите за секс и потребите за љубов е од суштинско значење.

Трите компоненти во теоријата на д-р Стернберг комуницираат на системски начин, “pinging” едни од други. Од ова може да се појават седум видови љубовни искуства. “Видовите” на љубовта може да се разликуваат и во текот на врската. Типовите на љубов претставени во рамките на триаголникот се следните: занес, празна љубов, романтична љубов, придружна љубов, изгубена љубов и конечно (најидеален тип), севкупна љубов.

Зафатеноста се карактеризира со страст и страст. Нема доволно време за подлабоко чувство за интимност, романтична љубов или севкупна љубов на почетокот на врската. Другите форми на љубов можат на крајот да се развијат откако фазата на занесот ќе се смири. Првичното занесување беше и често е толку моќно што луѓето можат да “носат факел” еден за друг, а не целосно да знаат дали имаат што е потребно за одржлива, подлабока и трајна љубов.

Празната љубов се карактеризира со посветеност, но без страст или интимност. Понекогаш силната љубов се влошува во празна љубов. Обратно може да се случи, исто така. На пример, договорениот брак може да започне празен, но да процвета во друга форма на љубов со текот на времето.

Романтичната љубов ги обврзува луѓето емотивно преку интимност и физичка страст. Партнери во овој тип на односи имаат длабоки разговори кои им помагаат да ги знаат интимните детали еден за друг. Тие уживаат во сексуалната страст и наклонетост. Овие двојки може да бидат на местото каде што долгорочната посветеност или идните планови сè уште се неопределени.

Придружната љубов е интимна, но непространета љубов. Тој е посилен од пријателството, бидејќи постои долгорочна посветеност. Постои минимална или никаква сексуална желба. Ова често се среќава кај браковите каде што страста починал, но двојката и понатаму има длабока наклонетост или силна врска. Ова, исто така, може да се гледа како љубов меѓу многу блиски пријатели и членови на семејството.

Скршената љубов се карактеризира со виорот и бракот во кој страста ја мотивира посветеноста без стабилизирачкото влијание на интимноста. Слушаме многу за ова кај познати личности (на пример, Рене Зелвегер и Кени Чесни или Џулија Робертс и Лајл Ловет).

Ние дури можеме да знаеме и за луѓето што го направиле тоа во нашите сопствени кругови, правејќи ни да ја изгребаме нашата глава, прашувајќи се како би можеле да се венчаат толку импулсивно. За жал, таквите бракови често не работат и кога ќе го сторат тоа, ќе го наречеме “среќа”.

Потрошувачката љубов е целокупната форма на љубов и претставува идеална врска. Ова е љубов што го поврзуваме со “совршени двојки”. Овие двојки имаат голем секс неколку години во нивната врска. Тие не можат да се замислат со некој друг. Тие, исто така, не можат да се видат навистина среќни без своите партнери. Тие успеваат да ги надминат разликите и стресовите со кои се соочуваат заедно.

Според д-р Стернберг, сепак, севкупната љубов може да биде потешка за одржување отколку што треба да се постигне, бидејќи компонентите на љубовта мора да се стават во акција. Слушнавме дека “љубовта е глагол” и тоа е она што значи д-р Стернберг. Без однесување и израз, страста е изгубена, а љубовта може да се врати на придружниот тип наместо.

Теоријата на љубовта на д-р Стернберг е една од многуте, иако таа е една од најпопуларните и цитирани дефинирачки рамки. Без оглед на љубовта е или може да биде, луѓето ја препознаваат вредноста во љубов и се сакани и сфаќаат дека животот е многу подобар од него отколку без.

извор: попара.мк