Живот и Стил

6 симптоми со кои вашето тело ве предупредува дека бубрезите ви се во опасност

6 симптоми со кои вашето тело ве предупредува дека бубрезите ви се во опасност

Вашите бубрези се премногу важни за да ги запоставите. Овие природни филтри се лоцирани веднаш под градниот кош. Дали знаевте дека бубрезите филтрираат околу 9-140 литри крв дневно? Тие го отстрануваат „отпадот“ од телото, го подобруваат здравјето на коските, ја одржуваат рамнотежата на електролитите, го стабилизираат крвниот притисок и имаат влијание на производството на црвените крвни зрнца. Кога нешто не е во ред со вашите бубрези, вашето тело ќе ви даде знаци.

 

1. Урина

Вашата урина може да биде пенлива, темна, а може и да не одите многу често во тоалет. Некои луѓе уринираат во текот на ноќта и постојано чувствуваат потреба за мокрење. Други луѓе имаат изјавено дека имале проблеми со уринирањето или пак, пречесто оделе во тоалет.

2. Отоци

Понекогаш бубрезите не можат да го отстранат вишокот течности, па можете да завршите со разни отоци ширум целото тело.

3. Плитко дишење

Ова е чест симптом за проблем со бубрезите. Поради недоволното производство на црвени крвни зрнца се намалува и кислородот во телото. Ова се случува поради отрови во вашите бели дробови.

4. Осипи

Акумулацијата на отпади често води до осипи и чешање. Отпадот ја иритира вашата кожа и ја прави сува и нездрава. Лосионите нема да ви помогнат, па обидете се да го решите проблемот од корен.

5. Метален вкус во устата

Кога се собира отпад во телото, се менува и вашето сетило за вкус. Луѓето кои страдаат од ова имаат намален апетит и проблеми со вкусот.

6. Болка

Кога има проблем со бубрезите, можете да почувствувате и болка во овој предел. Може да станува збор за камења или пак, за некоја инфекција.

извор:кафепауза.мк