Живот и Стил

5 начини како да им дозволите на вашите деца да ви помогнат во кујната, без да направат хаос

5 начини како да им дозволите на вашите деца да ви помогнат во кујната, без да направат хаос

Повеќето деца сакаат да бидат вклучени во сè што прават нивните родители. Тие се таму за да “помогнат” во секоја активност, која може да биде слатка, но исто така и малку фрустрирачки, бидејќи обично нивната помош предизвикува повеќе штета отколку корист.Кога вашето дете сака да ви помогне во кујната, имаме 5 едноставни начини да го направите тоа, па навистина е корисно, наместо да правите двојна работа.

Мал дегустатор

Најлесна работа што може да му дадете на детето во кујната е дегустација. Нека седи на стол и од време на време дајте му да проба од тоа што готвите. Освен што детето ќе се чувствува вклучено и како да му е доверено важна задача, тој исто така ќе ви даде корисни повратни информации за оброкот и дали е премногу / премалку зачинета.

Подготовка на состојки

Ако вашето дете е сеуште доволно мало за да се справи со ножот, можете да му дадете задача за подготовка на некои видови храна, како што се лупење на јагоди, лупење мандарина, миење зеленчук или овошје.

Мерење на намирниците

Со обзир на тоа дека точната мерка на состојките е клучна за готвењето, учењето на децата како да го направат тоа може да ја забрзаат нивната способност да ги следат напишаните рецепти. Ако тоа сè уште не знае како да чита, означете му ја со флуросцентна налепница мерката што треба да ја измери.

Мешање

Мешањето е едно од најлесните кулинарски дела. Без разлика дали мешате мешавина за колачи, матите неколку јајца или правите сос, децата сакаат да ги стават рачињата на дрвената лажица или шпатула. Со цел да избегнете истурање на смесата, ако вашето дете се занесе во матењето, ставете ги состојките во колку што е можно поголем сад.

Цедење на цитрус

Малку исцеден лимон или лимета може да го освежи секое јадење, а цедењето е многу лесна работа со која вашето дете може да се справи без никакви проблеми. Само пресечете го лимонот или лиметата пред да го дадете на детето и покажете му како работи цедилката.