Љубов и Секс

4 знаци кои укажуваат дека сте во врска со емоционален манипулатор

4 знаци кои укажуваат дека сте во врска со емоционален манипулатор

Има тенка линија помеѓу партнерот кој е заштитнички настроен кон вас и оној кој е доминантен и презема контрола над вашиот живот.

Понекогаш е многу тешко да се забележи емоционалната манипулација кога ни се случува. Јасно е дека е многу полесно да се сфати дека тоа им се случува на другите, набљудувајќи го објективно и од страна. Сепак, не е невозможно да се препознае манипулаторот, а ова се знаците кои го откриваат:

1. Партнерот ги преминува границите

Доколку сте сигурни дека нешто не сакате, по никоја цена не дозволувајте партнерот да ја премине таа граница. Кажете му на вашиот партнер дека некои работи едноставно не ви се пријатни и на него останува или да го прифатат или сами да кажат дека тоа е нешто со кое не можат да живеат.

Во ред е да сте на половина пат, но не е во ред да чувствувате притисок да направите нешто што не сакате да го правите.

2. Не прифаќаат „не“ како одговор

Манипулаторите не сакаат да размислувате добро за работите. Сакаат да бидете брзи, спонтани во одлуките, се разбира, ако им одговара, бидејќи на тој начин успеваат да ве заведат со зборовите за брзо да донесете одлука која е во согласност со нивните желби.

3. Од вас бараат докази за љубов

Ако постојано ја тестира вашата љубов со реченици како „Ако навистина ме сакаш, ќе го направиш тоа за мене“, тоа е тактика која ги комбинира вината и срамот ако не направите нешто што се бара од вас.

4. Емоционална уцена

Ако вашиот партнер ве натера да чувствувате страв, обврска или вина, тоа не е добро. Емоционалната уцена е доста честа појава, но ако некој го користи вашиот разговор или тајна како оружје против вас, црвен аларм е веднаш да го напуштите таквиот партнер.

извор: попара.мк