Љубов и Секс

3 фази во љубовната врска кои секој пар треба да ги помине пред бракот

3 фази во љубовната врска кои секој пар треба да ги помине пред бракот

Секоја врска, односно секој пар поминува низ фази кои на крајот можат, но не мора да доведат до брак.

Венчавката е за оние кои сакаат убав и посебен настан во животот, можност за остварување на соништата од детството, забава за семејството и пријателите.

Три фази низ кои парот треба да помине пред да стапи во брак:

1. Романтична фаза

На почеток од врската преплавени сме со хормони кои го зголемуваат задоволството, мотивацијата, довербата, поврзаноста, сексуалното возбудување, привлечноста. Истовремено ја намалуваат тагата, стравот и здодевноста.

Станува збор за фаза на заљубување во која веруваме дека сме ја пронашле својата сродна душа и дека ништо лошо не може да се случи понатаму. Многу од луѓето баш во оваа фаза носат одлука за брак или пак запросување, меѓутоа понекогаш добро е да размислите затоа што во оваа фаза нашиот поглед кон партнерот донекаде е погрешен затоа што гледаме низ розовите очила.

2. Фаза борба за моќ

По неколку месеци или години, доаѓа до следната фаза – борба за моќ. Хемијата исчезнува и ние полека почнуваме да угледуваме дека нашиот партнер всушност не е совршен.

Иако некои одлучуваат да направат сè за партнерот да го вратат во првата фаза од врската, сепак не може да се вратите таму, а вие сте останале само без розовите очила. Сега само се наметнува прашањето дали личноста која ја запознавате во таа фаза е личноста со која може да го поминете останатиот дел од животот.

3. Фаза на зрела љубов

Еднаш кога ќе останете без розовите очила го запознавате партнерот и тој ни се допаѓа таков каков што е, а тогаш врската влегува во третата фаза – фаза на зрела љубов. Во таа фаза ќе донесете конечна одлука за брак, а на бракот ќе почнете да гледате како на нешто што има сериозна улога.

Ќе сфатите дека бракот е однос во кој ќе продолжите заедно да растете со вашиот партнер. Дури и вашите конфликти ќе бидат можности за раст и учење. Партнерот ќе стане ваш сојузник во настојувањата да ги остварите вашите потенцијали.