Живот и Стил

10 совети кои ќе ви помогнат да заштедите до крајот на годината

10 совети кои ќе ви помогнат да заштедите до крајот на годината

Иако е многу попримамливо целата плата да ја потрошите на работите што ги сакате, препорачливо е да одвоите малку пари за итни случаи или за нешто поскапо како парче мебел, електронски уреди или одмор.

Живеењето од плата до плата не е многу пријатно, особено кога сте пред купување на нешто големо. Постојат толку многу причини да заштедите за иднината. Иднината не мора да биде само пензија – иднината е утре. Штедењето значи да си дозволите одмор од бесконечната трка од плата до плата или едноставно да си дозволите себеси нешто повеќе.

Откако ќе ја разберете важноста на штедењето и улогата која ја игра во вашиот живот, следниот чекор што ќе ве одржува на вистинскиот пат е создавањето цели.

Дел од поставување на финансиски цели е да бидете сигурни дека можете да ги исполните. Стратегијата на вашиот сегашен приход за планирање е една од најдобрите работи што можете да ги направите со вашите тешко заработени пари.

Како да заштедите – 10 трикови кои ви помагаат:

Организирајте го буџетот

Бидете реални за вашата финансиска состојба и проценете ги остварливите бројки кои одговараат на вашите месечни трошоци. Откако ќе ја одредите вашата намера, полесно е да се организирате. Одвојте процент за заштеда, а тоа значи дека треба да жртвувате нешто.

Направете промени каде што е можно

Откако ќе поставите буџет, ќе видите и кои трошоци можете да ги намалите. Можеби плаќате претплата што не сте ја користеле долго време или можеби ќе најдете поевтини опции за некои трошоци. Каде што е можно, заштедете ги и парите кои сте ги заработиле на овој начин.

Работете со вашиот партнер

Како и во другите ситуации во вашата врска, комуникацијата е клучна, вклучително и кога станува збор за заштеда на пари. За да заштедите, и двајцата треба да се сложите за вашите желби, планови и средства. Направете план и погрижете се и двајцата да се придржувате до него.

Правете разлика помеѓу „сакам“ и „треба“

Разберете ги разликите помеѓу потребите и желбите и идентификувајте ги вашите. Важно е да знаете како да кажете „не“ кога некои трошоци не се во согласност со вашите идни планови.

Првиот чекор веднаш по добивањето плата е штедењето

Можете да поставите автоматска уплата, така што однапред поставен износ ќе се депонира на вашата штедна сметка веднаш по платата. Неопходно е да ги оставите парите на страна, пред да се појават многу искушенија.

Направете анализа на крајот од месецот

Дури и ако сте го утврдиле вашиот првичен буџет, следете каде ви одат парите секој месец. Понекогаш не сме ни свесни што трошиме секој месец додека не истражиме. Анализирајте сè за што плаќате. Какви купувања правите, а можеби не ви се потребни? Ако ви затреба, има ли начин да го добиете тоа нешто по пониска цена?

Учете од луѓето околу вас

Можеби во кругот на пријатели имате личност која е постручна и заинтересирана за финансискиот сектор. Поставувајте прашања и побарајте совет за да најдете решенија за штедење на кои не би ни помислиле. Можете дури и да повикате финансиски консултант, кој ќе креира персонализирани планови за бас. Исто така, на Интернет можете да најдете многу информации кои би можеле да ве инспирираат.

Користете купони или кодови за попуст

Дури и ако попустот од 5% не изгледа многу, ако ги искористите попустите во своја корист, понекогаш еден по еден тие можат значајно да влијаат на вашата штедевина.

Започнете сега

Не одложувајте додека не ви се зголеми платата или немате повеќе рати за плаќање. Заштеда може да се направи и со мали износи, важно е да се делува. Вашиот ум секогаш ќе наоѓа изговори да не направи нешто што ќе го извади од неговата комфорна зона, но за да научите како да штедите, морате да учите, да се развивате и да работите напорно.

Уживајте во животот

Да, разговаравме за тоа како треба да се заштедат парите, но тоа не значи дека треба да се откажете од сè. Важно е малку да се почестите. Живејте во сегашниот момент, но не заборавајте да гледате во иднината и да одржувате баланс помеѓу двете.