Љубов и Секс

10 паметни решенија за секој конфликт со вашиот партнер

10 паметни решенија за секој конфликт со вашиот партнер

Во просек еден пар годишно се кара 2.455 пати, покажа една неодамнешна студија од британски експерти што опфаќа околу 3.000 луѓе. На листата на причини за кавгата, меѓу другото, се наоѓаат: несогласување за тоа што да се јаде и што да се гледа на телевизија, брзо возење, кал на чевлите, пристап кон воспитувањето на децата.

Сепак, главната причина за кавгата е игнорирање на она што партнерот има да го каже. Поради ова, годишно избиваат 112 кавги, поради прекумерно трошење, импулсивно и непотребно купување 109, поради мрзеливост и неуспех да ги исполнат обврските 105 вербални кавги и за рчење 102 кавги. Поради секс и неговиот недостаток, паровите се караат 88 пати за 12 месеци, а поради неизразувањето на љубовта, односно неможноста да се каже “Те сакам” дури 69 пати.

Без тешки зборови

Ако вашиот партнер и вие постојано се карате, внимателно размислете за причината за конфликтот, вели Пола Хол, психотерапевт за семејни односи.

Иако поголемиот дел од расправиите започнуваат поради различното мислење, важно е да се знае дека со малку трпение и смиреност во текот на разговорот полесно ќе се постигне компромис.

Понекогаш луѓето се соочуваат со прашања кои имаат многу повеќе врска со минатото отколку со иднината. Чувствата на одбивање и неуспех во детството создаваат болни места што партнерите ненамерно му наштетиле.

На пример, човек чиј татко одеднаш го напуштил своето семејство во детството е склон да пламне и да предизвика проблем поради вашето ненадејно службено патување. Ако го знаете тоа, немојте да го повредите и да предизвикате кавга.

Кажете што ве мачи

Двојките честопати ги користат темите како што се пари, секс или домашни работи за да се изборат за сопствените потреби во врската.

Зад кавгата за плаќањето се крие прашањето чија е одговорноста и кој е помоќен, додека споровите околу куќните обврски се водат заради неисполнетата потреба за почит и признание на нечиј труд.

Кавгата околу тоа колку често треба да водите љубов секогаш ја крие потребата за љубов и нежност.

Ако во вашата врска има табу теми што предизвикуваат бура, почесто споменувајте ги. Ако не, ќе се претворите во темпирани бомби подготвени да експлодираат секој час. Меѓу таквите теми се заборавениот роденден, моментот кога вашиот партнер не ви ја пружил потребната поддршка, љубовна афера или откривање на тајна.

Сосема е во ред е да ги закопате старите несогласувања, но прво треба да бидете сигурни дека тие се навистина мртви.

Смирувањето е најслатко

Кавгата за некои парови е корисна, бидејќи понекогаш во текот на кавгата ги споделуваат емоциите. Таа, исто така може да донесе некоја возбуда во заедничкиот живот или да стане начин за партнерот да привлече внимание кон себе. Понекогаш болката што е нанесена вреди поради радоста и задоволството од смирувањето. И кога ќе се смирите, повторете си дека се сакате еден со друг.

Имајте на ум една работа – под површната кавга лежи многу подлабок проблем, кој очајно сака да се крене на површината и да се реши, и ќе продолжите да се расправате додека тоа се случи.

– Ако забележите дека се карате секогаш за истите работи, или, ако еден проблем е решен, друг се појавува, вие мора да се справите со фактот дека во вашата врска има посериозен проблем – објаснува Пола Хол, психотерапевт по семејни односи.

Во продолжение ви претставуваме 10 начини мудро да се реши проблемот:

Не им ја префрлајте вашата вина на другите. Признајте го вашиот удел во расправијата и објаснете му на вашиот партнер како се чувствувате во врска со неговите постапки или зборови.

Не кукајте како дете и немојте да бидете неразумни и тврдоглави. Бидете особено внимателни да не бидете сурови или непристојни. Тоа не помага.

Не тргнувајте со уверување дека мора да победите. Ако сте двојка, треба да дејствувате како тим, не се работи за поени.

Обидете се да разберете што велеше вашиот партнер. Ставете се во неговата позиција и покажете му дека се обидувате да го разберете.

Придржувајте се кон контроверзното прашање и не прибегнувајте кон старите несогласувања.

Слушајте го вашиот партнер. Дајте му шанса да каже што мисли.

Научете како да се стави точка на кавгата. Не повторувајте сè што веќе е кажано со часови, туку обидете се да ги изладите главите.

Не викајте, бидејќи другата личност нема да слуша ништо, освен неподносливата бучава и затоа нема да ве слуша. Освен тоа, кога викате, вашите мисли се неповрзани.

Ако имате лош ден на работа или ако сте вознемирени од децата, не тресете се на вашиот партнер. Не поттикнувајте кавга, туку кажете му што ве мачи.

Насмејте се, но внимателно изберете момент за тоа.